Čaj a kofeín - všetko čo o ňom potrebujete vedieť
Ktorý čaj ho má najviac a ktorý najmenej? Aké techniky použiť, ak si chceme čaj spraviť silnejší alebo slabší na kofeín? A hovoríme vôbec o kofeíne alebo o teíne? Aký je vlastne rozdiel medzi kávovým a čajovým kofeínom?KOFEÍN A TEÍN SÚ DVE TOTOŽNE MOLEKULY (A PREDSA SÚ INÉ)
Kofeín a teín nie sú dve rozdielne látky, ako sa niekedy považovalo za správne. Ide o takú istú molekulu s rovnakým chemickým vzorcom. Neznamená to však, že na nás má kofeín z kávy a kofeín z čaju rovnaký účinok - je to spôsobené mnohými ďalšími zlúčeninami, ktoré sa nachádzajú v čaji a ovplyvňujú vstrebávanie kofeínu z tohto nápoja. Zatiaľ čo z kávy sa všetok kofeín veľmi rýchlo vstrebá naraz už cez žalúdkové steny, kofeín v čaji ovplyvňuje aminokyselina L-Theanín, ktorý má opačný, ukľudňujúci efekt a spomaľuje vstrebávanie kofeínu. Výhodou čajového kofeínu je tiež vstrebávanie až v črevách, čo má pozitívny účinok na ich zdravie a peristaltiku. O kofeíne sa vie, že má diuretický účinok (odvodňuje), no dehydratácie kofeínom sa môžeme obávať pri čaji oveľa menej - zatiaľ čo v káve máme od 30 - 200 ml vody (espresso vs. filtrovaná káva), vody v čaji zvyčajne vypijeme oveľa viac (ja osobne približne min. 700 ml dvakrát denne), takže by som čaj považovala v skutočnosti za veľmi hydratujúci. Povzbudivý účinok vďaka pozvoľnému uvoľňovaniu kofeínu z čaju trvá omnoho dlhšie ako pri káve, takže nemáme potrebu dopĺňať kofeín častejšie.
ZDRAVÁ MIERA KOFEÍNU A JEHO ÚČINKY
Kofeín je alkoaloid a stimulant nervového systému. Naväzuje sa na receptory buniek, ktoré fungujú ako mechanizmus na vyvolanie ospalosti a tým zabraňujú vnímaniu únavy. Zlepšujú tým naše kognitívne schopnosti, vytrvalosť a koncentrácia. Avšak všetkého veľa škodí a veľa kofeínu môže vyvolať nesústredenosť, vysoký tep, tlak a tuhnutie ciev (artériosklerózu). Preto by sme nemali denne prekročiť hranicu 400-500mg. Avšak suchý čajový list obsahuje 1-5% kofeínu, z ktorého sa nie všetok uvoľní do nálevu. Jedna šálka čaju má v priemere 30-40 mg kofeínu, zatiaľ čo espresso 80 mg a filtrovaná káva 120 mg. Museli by sme teda vypiť obrovské množstvo čaju denne, aby sme vyvolali negatívny účinok, no pri káve musíme byť opatrnejší.
MÁ BIELY ČAJ SKUTOČNE NAJMENEJ KOFEÍNU?
Kofeín sa prirodzene nachádza v desiatkach rastlín. V lístkoch čaju sa vytvára ako obrana proti škodcom. Je teda logické, že v malých mladých lístkoch na koncoch vetvičiek sa bude kofeínu nachádzať viacej než vo väčších listoch vo vnútorných a nižších častiach čajovníka. Preto kvalitné čaje zložené z tipsov SFTGFOP alebo obsahujúce množstvo púčikov a tipsov (ako napríklad Darjeeling, Meng Ding, Bai Mu Dan) budú oveľa silnejšie ako čaje z lístkov väčších z ostatných častí čajovníka (oolongy Tie Guan Yin, Ali Shan, Shui Xian). Neplatí teda domnieka, že biely čaj má nutne najmenej kofeínu - závisí od toho, o aký biely čaj ide, z akých lístkov je zložený. Nie je to v prvom rade spracovanie čajových lístkoch, ktoré určuje mieru kofeínu, ale najmä lístky samotné. Sekundárne však znižuje množstvo kofeínu aj praženie čaju.
PRAŽENÝ ČAJ MÁ MENEJ KOFEÍNU
Praženie čaju je bežné u čínskych zelených čajov, ale aj pri oolongoch. Až na jednu výnimku (Tamaryokucha/Kamairicha) sa vôbec nepražia japonské čaje a preto je u nich bežné silné pozbudenie - najmä u Gyokura a Matchi, kde navyše konzumujeme celý lístok, takže je účinok ešte výraznejší. Menej povzbudenia teda hľadajme napríklad v pražených oolongoch - Tie Guan Yin, Tung Ting alebo Shui Xian.
Rozhodne tedá máme čaje, ktoré sa dajú piť takmer v ktorúkoľvek hodinu okrem neskorého večera. Zamerajme sa na popíjanie takých, ktoré obsahujú toľko kofeínu, koľko práve potrebujeme. Alebo sa len jednoducho tešme z toho, že nám chutia :)
Veľa dobrého čaju, energie a zdravia vám želám, priatelia!
Idka