Zjednodušená vs. tradičná príprava čaju
Ako si pripravujete čaj? Používate tradičnú čínsku metódu opakovaného zalievania gong fu cha, alebo ste skôr na "klasiku" - jeden veľký nálev alebo dva do hrnčeka? Ktorúkoľvek si vyberiete, je dôležité poznať základné pravidlá.Jednoduchá alebo západná, tradičná alebo východná. Čaj sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi, aby bol však dobrý, je dôležité dodržiavať niektoré základné pomery gramáže čaju na objem vody, teplotu vody, dĺžku lúhovania čaju a napokon aj pár rád, ktoré celkovú chuť čaju vylepšia a zvýšia aj množstvo prospešných obsiahnutých látok.
KLASIKA ZO ZÁPADU
Už s príchodom prvého čaju z Indie do Anglicka v 16.-18. storočí sa spôsob, akým sa čaj pripravoval čaj v Číne alebo Japonsku od toho britského dosť líšil. Ovplyvnila to pravdepodobne indická kultúra bežného pitia čaju, ktorá si (okrem severnejších oblastí Darjeelingu a Sikkimu) nikdy nepotrpela na spôsob, akým sa čaj servíroval, porcelán, či špeciálne čajové príslušenstvo. Týmto jednoduchým spôsobom sa pripravuje jeden silný čajový nálev, ktorý sa lúhuje dlhší čas (oproti čínskej príprave). Pomer čaju na 100 ml vody je dosť nízky, väčšinou 1 - 2g/100 ml, a kompenzuje sa časom lúhovania, ktorý sa predlžuje (od 2 - 5 min podľa druhu čaju).
Príklad: 5 g čierneho čaju zalejeme 400 ml 90°C vody.
Zelené čaje lúhujeme kratšie (2 min), ostatné čaje si môžeme lúhovať od 2 až do 5 minút. Odporúčam čaj po 2 min postupne ochutnávať a nájsť si intenzitu, ktorá vyhovuje VÁM, pretože všetci sme iní a chutia nám rôzne silné čaje. Ponúkame vám Návod na prípravu čajov západnou metódou.
TEPLOTA VODY SA TAKMER NEZMENÍ
Hoci pomer čaj/voda je rozdielny, medzi západnou a východnou tradíciou sa teplota vody takmer prakticky nemení. Viaže sa ku konkrétnemu čajovému druhu. Je veľmi dôležité napríklad nezaliať zelený čaj vriacou vodou, lebo tým, že je to jediný neoxidovaný čajový druh, a teda nemá tak silno fixované látky chemickými procesmi prebiehajúcimi počas oxidácie pri spracovaní, veľmi rýchlo sa z čaju dostanú na povrch napríklad taníny a krásne vonné látky príliš horúca voda zničí, čo sa prejaví v trpkej nepríjemnej chuti. A podobne to platí pri všetkých čajoch - ak nedodržíme teplotu, čaj ochudobníme a bude plytký (pri nižšej teplote) alebo bude príliš výrazný bez zaujímavých nuancí a trpký (pri vyššej teplote).
Pre lepší prehľad sú teploty vhodné na rôzne čajové druhy v tabuľke.
Druh čaju | Teplota °C |
Zelený čínsky | 85 |
Zelený japonský | 60 - 80 |
Biely | 85 |
Žltý | 80 - 85 |
Oolong | 90 |
Čierny | 95 - 100 |
Pu-ehr zelený | 85 - 95 |
Pu-ehr čierny | 90 - 100 |
GONG FU CHA: TRADIČNÝ ČÍNSKY SPÔSOB PRÍPRAVY ČAJU
Kvalitný pravý čaj, ale dokonča aj nečaje si však môžeme pripraviť aj úplne inak. Opakované zalievanie je tradičná čínska metóda, ktorá sa zdokonaľovala počas storočí. Hlinený yixing čajník, ktorý vlastnosťami hliny dokáže vylepšiť chuť čaju sa dostal do povedomia na konci dynastie Sang (13.st.). Nasledujúca dynastia Ming (13-17 st.) priniesla gaiwan alebo zhong, tenkostenný biely porcelánový čajník, ktorý nemá ani rúčku, sitko či nalievačik a je potrebný cvik, aby ste sa ho naučili ovládať. Čaj sa cedí cez štrbinku, ktorú vytvoríte medzi gaiwanom a jeho viečkom. Nie je preto vhodný na čaje s veľmi malými lístkami, alebo sa musí pri zlievaní ešte precediť cez sitko. Dnes používame čajníky klasické čínske alebo japonské kyusu čajníky, gaiwan alebo shiboridashi, prípadne degustačný set, ktorý sa spôsobom cedenia podobá shibordasi. Opakované zalievanie sa robí s vyššou gramážou čaju na 100 ml vody a lúhuje sa kratšie (začína sa na 30 s), pričom prvýkrať čaj zalejeme a hneď scedíme a vyhodíme (ide o očistenie čaju a je nutný pri pu-ehry, ale inak sa môže vynechať).
AKO ZAČAŤ S GONG FU CHA
Na tradičnú prípravu je potrebné kúpiť si jeden z vyšie spomenutých nádob na lúhovanie - čajník, gaiwan alebo shiboridashi. Ideálne by k nemu mali objemovo pasovať šálky, ale keďže počet ľudí, ktorý budú piť čaj sa môže meniť, môžete mať aj menšie šálky a stačí mať ešte jednu nádobu do ktorej čaj zlejete - džbánik (tzv. gong dao bei), ale výborne poslúži aj nádoba z varného skla (konkrétne tento čajník je praktický, lebo sa dá použiť aj ako čajník, aj ako džbánik bez kovovej časti, ktorá sa dá ľahko vybrať. Na začiatok je to všetko čo potrebujete, potom už len samotný čaj a chuť si ho pripraviť (a tá bude s každým takto pripraveným čajom narastať!). Ak to pre vás stále vyzerá komplikovanie, pozrite sa aké je to jednoduché :)
Ideálny pomer na viacnálevovú prípravu je 3-4 g/100 ml vody. Teplota vody je rovnaká ako v tabuľke vyššie, len čas lúhovania sa skráti. Začneme pri 30 s a s každým ďalším nálevom budeme čas predlžovať o cca 10-15 s. Po 3. zaliatí môžeme zvýšiť teplotu vody o 5°C. Touto metódou dostaneme množstvo zaujímavých nálevov, každý trošku odlišný od predošlého, ktoré nám budú odkrývať postupne všetky vonné a chuťové "vrstvy" čaju.
Úžasný zážitok! Keď si raz Gong Fu Cha spravíte, zamilujete si ju. Je to meditácia, oddych a ten najvyšší pôžitok z čaju v jednom. Veľa dobrého čaju prajem, priatelia!
Idka