Príprava čaju
Jednoduchá (tzv. západná) príprava pravého čaju:
1. VÁŽENIE ČAJU
Na váhe si odvážime 5 g vybraného pravého čaju (Camelia Sinensis: biely, zelený, oolong, čierny, pu-ehr) alebo 10–12 g nepravého čaju (všetko, čoho základom nie je Camelia Sinensis, napr. Rooibos, Tuarég, Maté, zmesi korenín atď.). Množstvo čaju je samozrejme možné meniť, uvádzame optimálne množstvo čaju na určitý objem vody v tomto prípade 400 ml. Ak si chce niekto urobiť čaj zámerne slabší alebo silnejši, môže si čaju odvážiť menej/viac, platí pravidlo 1,5g/100ml čaju.
2. VÝBER VODY
Do varnej konvice si nalejeme vodu, ideálne filtrovanú (dobré čajovne majú centrálny filter, v domácnostiach sa dajú využiť filtračné konvice). Je pozoruhodné, ako môže tvrdosť vody ovplyvniť chuť nálevu, preto dbajte na to, aby ste použili dobrú vodu. Pokiaľ nemáte filtračnú kanvicu, môžete použiť aj pramenitú neperlivú vodu zakúpenú v obchode s obsahom vápníka a horčíka do 10 mg/l, bez železa a s celkovou mineralizáciou do 100 mg. Pre zaujímavosť, v starej Číne bolo použitie nekvalitnej vody na prípravu čaju považované za jeden z dvoch smrteľných hriechov!
3. OHRIATIE VODY
Ideálna nádoba na ohrievanie vody je sklenená (Pyrex, Simax, Duran), keramická alebo liatinová. Nerezové a plastové konvice môžu dodať vode neželaný kovový alebo plastový nádych, a tak potlačiť prirodzené aromatické schopnosti čaju. Vodu vždy necháme zovrieť až na 100°C, kanvicu nevypíname skôr, no ani neprevárame dlhšie, ak nemáme špeciálne upravenú vodu so správnou mineralitou, ktorú stačí zohriať na želanú teplotu.
4. TEPLOTA VODY a OBJEM
Odmeriame si požadované množstvo vody. Pokiaľ ideme pripravovať čaj západnou metódou použijeme 400 ml vody.
Vodu následne necháme ochladiť na teplotu podľa druhu čaju. Hoci pomer čaj/voda je medzi západnou a východnou tradíciou rozdielny, teplota vody sa prakticky takmer nemení. Viaže sa ku konkrétnemu čajovému druhu. Je veľmi dôležité napríklad nezaliať zelený čaj vriacou vodou, lebo tým, že je to jediný neoxidovaný čajový druh, a teda nemá tak silno fixované látky chemickými procesmi prebiehajúcimi počas oxidácie pri spracovaní, veľmi rýchlo sa z čaju dostanú na povrch napríklad taníny a krásne vonné látky príliš horúca voda zničí, čo sa prejaví v trpkej nepríjemnej chuti. A podobne to platí pri všetkých čajoch - ak nedodržíme teplotu, čaj ochudobníme a bude plytký (pri nižšej teplote) alebo bude príliš výrazný bez zaujímavých nuancí a trpký (pri vyššej teplote).
Druh čaju | Teplota °C |
Zelený čínsky (vietnamský, kórejský) | 85 |
Zelený japonský | 60 - 80 |
Biely | 85 |
Žltý | 80 - 85 |
Oolong | 90 |
Čierny | 95 - 100 |
Pu-ehr zelený | 85 - 95 |
Pu-ehr čierny | 90 - 100 |
5. LÚHOVANIE
Dĺžka lúhovania závisí od druhu čaju ale aj od oblasti. Japonské zelené čaje lúhujeme kratšie ako čínske, všetky nastavujeme aj svojim chuťovým bunkácm podľa želanej intenzity. Takouto prípravou si z kvalitnejších čajov môžeme pripraviť dva nálevy. Orientačné časy lúhovania podľa druhu čaju:
Druh čaju | Čas/min. |
Zelený čaj čínsky (vietnamský, kórejský) | 2 - 3 |
Zelený čaj japonský | 1,5 - 2 |
Biely | 2,5 - 4 |
Žltý | 2,5 - 4 |
Oolong | 3 - 5 |
Čierny, červený | 2,5 - 5 |
Pu-ehr zelený | 2,5 - 5 |
Pu-ehr čierny | 2,5 - 7 |
6. CEDENIE
Na cedenie používame nylonové alebo kovové sitko - obalia sa čajom čajovinou a j to tak správne. Tak je to aj pri japonských čajníkoch, ktoré majú vstavané kovové sitká – po niekoľkých použitiach sa obalia čajovinou.
Tradičná príprava pravého čaju: OPAKOVANÝM ZALIEVANÍM - GONG FU CHA