Príprava čaju
Jednoduchá (tzv. západná) príprava pravého čaju:
alebo sa to nauč s nami na WORKSHOPOCH
1. VÁŽENIE ČAJU
Na váhe si odvážime 5 g pravého čaju (pravý v zmysle z čajovníka, t.j. rastliny s lat. názvom Camelia Sinensis - biely, zelený, žltý, oolong, čierny alebo pu-erh čaj) alebo 10 g nepravého čaju (nečaj alebo nepravý čaj - všetko, čo nepochádza spracovaním rastliny Camelia Sinensis, teda napr. Rooibos, Tuarég, Maté, zmesi korenín ajurvédy atď.). Množstvo čaju je samozrejme možné meniť poľa vašej ľubovôle, uvádzame optimálne množstvo čaju na určitý objem vody - v tomto prípade 400 ml, teda základný pomer 1:80. Ak si chce niekto urobiť čaj zámerne slabší alebo silnejši, môže si odvážiť menej/viac čaju.
2. VÝBER VODY
Do varnej konvice si nalejeme vodu, ideálne filtrovanú (dobré prevádzky majú centrálny filter, v domácnostiach sa dajú využiť filtračné kanvice, ako napríklad Brita, Peak Water a pod.). Je pozoruhodné ako môže tvrdosť vody ovplyvniť chuť nálevu, preto dbajte na to, aby ste použili dobrú vodu. Pokiaľ nemáte filtračnú kanvicu, môžete použiť aj pramenitú neperlivú vodu zakúpenú v obchode (napr. Rajec nesýtený má celkom dobré zloženie) s obsahom vápníka a horčíka do 10 mg/l, bez železa a s celkovou mineralizáciou do 120 mg/l. Pre zaujímavosť, v starej Číne bolo použitie nekvalitnej vody na prípravu čaju považované za jeden z dvoch smrteľných hriechov!
3. OHRIATIE VODY
Ideálna nádoba na ohrievanie vody je sklenená, nerezová alebo liatinová. Plastové varné konvice môžu dodať vode neželaný nádych, a tak prebiť prirodzené aromatické schopnosti čaju. Vodu nemusíme, ak je kvalitná filtrovaná, zovrieť až na 100°C. Robilo sa to v minulosti, ak bola voda príliš tvrdá a mohla sa tak prevrením zbaviť časti vápenatých iónov. kanvicu nevypíname skôr, no ani neprevárame dlhšie, ak nemáme špeciálne upravenú vodu so správnou mineralitou, ktorú stačí zohriať na želanú teplotu.
4. TEPLOTA VODY a OBJEM
Odmeriame si požadované množstvo vody. Pokiaľ ideme pripravovať čaj jednoduchou, tzv. "západnou" metódou, použijeme 400 ml vody.
Vodu zohrejeme na teplotu podľa druhu čaju - môžeme si to na začiatok zjednodušiť a pokiaľ nepripravujeme zelený čaj, zaliať čaj 100°C vodou. Ak je kvalitný, každý okrem zeleného bude pri tejt teplote chutiť dobre.
Pomer množstvo čaju/ objem vody je medzi západnou a východnou tradíciou rozdielny, aj teplota vody sa trochu mení. Viaže sa ku konkrétnemu čajovému druhu, krajine, národu a čajovému "obradu". Neodporúčame však zelený čaj zaliať vriacou vodou kvôli chuťovým prefereniám väčšiny čajomilov, ktorým viac príde na chuť nálev pri nižšej teplote (tak hovoria naše skúsenosti).
Zelený čaj je jediný neoxidovaný čajový druh, a teda obsahuje viac látok, ktoré sa prejavia ako trpkejšie pri vyššej teplote (triesloviny). Podobné platí pri ostatných čajoch - ak zvýšime teplotu, čaj bude intenzívnejší v celom svojom možnom rozsahu - chemického zloženia. Naopak, ak bude teplota prinízka a dĺžku lúhovania neprispôsobíme, môže byť nevýrazný.
Čaj lúhovaný pri nízkych teplotách nazývame anglickým výrazom "coldbrew"
ODPORÚČANÉ ŠPECIFICKÉ TEPLOTY:
Druh čaju | Teplota °C |
Zelený čínsky (a iný - vyhrievaný suchým teplom) | 85 |
Zelený japonský (vyhrievaný mokrým teplom) | 60 - 80 |
Biely (bai cha) | 85 |
Žltý (huang cha) | 80 - 85 |
Oolong (wulong) | 90 |
Čierny (červený - hong cha) | 95 - 100 |
Pu-ehr zelený (sheng) | 85 - 95 |
Pu-ehr čierny (shu) | 90 - 100 |
ale môžeme si systém zjednodušiť: zelené čaje podľa tabuľky, ostatné 100°C.
5. LÚHOVANIE
Dĺžka lúhovania závisí od druhu čaju, ale aj od oblasti pestovania, typu listu, množstva čaju a tiež teploty, pri ktorej lúhujeme.
Japonské zelené čaje lúhujeme kratšie ako ostatné zelené - no všetky vždy prispôsobme najmä svojim chuťovým bunkám podľa želanej intenzity (preto pozorne sledujte, ako chutí nálev vám, nie ako vraví tabuľka). Lúhovaním v časoch podľa tabuľky si z kvalitných čajov môžeme pripraviť západnou metódou 2 nálevy. Orientačné časy lúhovania podľa druhu čaju:
Druh čaju | Čas (min.) |
Zelený čaj čínsky (vietnamský, kórejský) | 2 - 3 |
Zelený čaj japonský | 1,5 - 2 |
Biely (bai cha) | 2,5 - 4 |
Žltý (huang cha) | 2,5 - 4 |
Oolong (wulong) | 3 - 5 |
Čierny (červený - hong cha) | 2,5 - 5 |
Pu-ehr zelený (sheng) | 2,5 - 5 |
Pu-ehr čierny (shu) | 2,5 - 10 |
6. CEDENIE
Na cedenie používame nylonové alebo kovové sitko - obalia sa čajom - čajovinou, čo sa prejaví zafarbením dohneda a je to tak správne. Nemusíme sa ho nutne snažiť čistiť, nie je to potrebné, ani žiadúce. Tak je to aj pri japonských čajníkoch, ktoré majú vstavané kovové sitká – po niekoľkých použitiach sa obalia čajovinou. Vyššie triedy však majú čajové sitká keramické - no aj na nich sa prejaví čajovinová, hnedá farba.
Ak si však chceme čajovinu napriek tomu odstrániť, odporúčame použiť 1 kávovú lyžičku kyseliny citrónovej, zaliať ju vriacou vodou priamo v nádobe, ktorú chceme usadeniny zbaviť a po pár minútach bude čistá.
Tradičná príprava pravého čaju: OPAKOVANÝM ZALIEVANÍM - GONG FU CHA