Prečo piť čaj III: Zdravie v šálke
Látky obsiahnuté v rastlinách môžu byť dôvodom, prečo je u čajíčkarov menšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.Čierny, zelený, horúci či studený, čaj je stále obľúbenejší nápoj po celom svete. V článku podloženom faktami vedcov z Harvardu si pripomenieme, vďaka čomu je tak výborný pre naše zdravie.
Čaje si kupujeme v obchodných centrách i v špecializovaných obchodoch, ako napríklad čajovne. Výhodou kúpy čaju v čajovniach je vyššia kvalita aj informovanosť zákazníka o čerstvosti. Za posledných dvadsať rokov sa trh s čajom zoštvornásobil. Tento trend je pravdepodobne zvyšovaný aj faktom, že s čajom sa spájajú mnohé pozitívne účinky pre naše zdravie, najmä srdce a cievy.
Ako veľmi čaj vie pomôcť nášmu srdcu a aké máme k tomu dôkazy?
„Čaj je výborným zdrojom katechínov a epikatechínov, ktoré sú spájané s priaznivým účinkom na ľudské zdravie,“ hovorí Dr. Howard Sesso, epidemiológ a profesor medicíny na Harvardskej lekárskej univerzite. Tieto zlúčeniny patria do skupiny nazývanej flavonoidy. Výskumy naznačujú, že flavonoidy pomáhajú potlačiť zápal a v dôsledku toho znižujú množstvo nánosov v cievach. Zelený čaj obsahuje trošku väčšie množstvo týchto zlúčenín ako čaj čierny.
Je čas na čaj!
Krátkodobé štúdie dokázali, že pitie čaju môže zlepšiť vaskulárnu reaktivitu - schopnosť ciev reagovať na zvýšený fyzický alebo psychický stres. Existujú dôkazy, že pitie zeleného alebo čierneho čaju môže znížiť škodlivý LDL cholesterol. Niekoľko veľkých štúdií potvrdilo, že ľudia, ktorí pravidelne pijú čaj majú menšie riziko vzniku infarktu.
Zbytočne to nepreháňajte.
Nenechajte sa zlákať extraktmi zo zeleného čaju a inými suplementami, ktoré sľubujú ľahkú cestu ako do seba dostať veľké množstvo flavonoidov. Dr. Sesso odporúča vyhýbať sa takýmto produktom, pretože nie je dostatok dôkazov o ich efektivite a bezpečnosti. No pitie jednej dvoch šálok čaju denne nemôže mať žiadny negatívny účinok.
Priveľké množstvo by mohlo poškodiť obličky, ako sa písalo v článku v The New England Journal of Medicine (2015), v ktorom istému mužovi zlyhali obličky v dôsledku nadmerného pitia ľadového čaju. Čierny čaj je zdrojom oxalátov, ktoré môžu vo vysokých dávkach (nad 300 mg oxalátov denne) spôsobiť vznik obličkových kameňov.
„Preto treba piť čaj, keď nám to robí radosť,“ hovorí Dr. Sesso. A má pravdu. Potešenie, ktoré v nás pitie čaju vyvolá, je tým najväčším liekom.