Je to tu! Čerstvé prvé zbery k nám prišli z vysokohorského prostredia čajových plantáží v Himalájach, z Darjeelingu. Prvotriedny čajový list zložený z púčika a prvých dvoch lístkov.
Poznáte Matchu? Japonský druh zeleného čaju, ktorý sa melie do práškovej formy. Zvyčajne vysokej kvality ju dnes však nájdeme v takmer akejkoľvek podobe - častokrát nekvalitnú. Ako si kúpiť kvalitnú Matchu a čím je taká prospešná?
Isto ste už počuli o slove pu-erh v spojení s čajom - toto zvláštne slovo v sebe ukrýva viacej významov. Okrem konkrétneho druhu čaju aj metódu spracovania čajových lístkov, mesto čínskej provincie Yunnan a jeho širšie okolie.
Ako si vybrať spomedzi typov čajníkov alebo nádob na lúhovanie čaju? Na čo nám slúži kalabasa a prečo je gaiwan najuniverzálnejšia pomôcka sa dozviete v článku.
Kvalitný čaj nepotrebuje luxusnú krabičku, ani žiarivý obal. Dôležité je, aby sme na čaj mohli nahliadnuť, ovoňať ho a prípadne ochutnať. Predajca čaju by mal byť skúsený odborník a vedieť jasne poradiť.
Konopa siata podobne ako jej sestra konopa indická je jedna z najúčinnejších liečivých rastlín so širokospektrálnym účinkom s jedným z najvyšších obsahov vitagénov.
"Sila kávového kofeínu, zdravotné účinky čaju a eufória čokolády v jednom nápoji,“ tak hovoria o maté pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky. Mnohé domorodé kmene Ameriky ho nazývali „nápojom bohov".
Ktorý čaj ho má najviac a ktorý najmenej? Aké techniky použiť, ak si chceme čaj spraviť silnejší alebo slabší na kofeín? A hovoríme vôbec o kofeíne alebo o teíne? Aký je vlastne rozdiel medzi kávovým a čajovým kofeínom?
Ako si pripravujete čaj? Používate tradičnú čínsku metódu opakovaného zalievania gong fu cha, alebo ste skôr na "klasiku" - jeden veľký nálev alebo dva do hrnčeka? Ktorúkoľvek si vyberiete, je dôležité poznať základné pravidlá.
Všetci poznáme zelený čaj. Všetci sme už pili zelený čaj. Ale poznáme ho skutočne? Vieme, aký je v ňom rozdiel oproti čiernemu čaju? Veď pochádzajú z jednej rastliny, z čajovníka, Camelia Sinensis. Tak čo je v nich iné?
Ako nájsť v takom širokom čajovom trhu kvalitu? Skutočne platí, že každý sypaný čaj je aj kvalitný čaj? Na tieto otázky si odpovieme v dnešnom článku o kvalite čaju.
O Matcha čaji ste už určite niečo počuli. Prišiel boom, kedy je viac skloňovaná ako akýkoľvek iný čaj. Pre tých, čo sa s ním ešte nestretli – ide o druh japonského zeleného čaju v netradičnej forme, práškovej.
S príchodom jesene nastáva čas zahriať sa niečím tekutým a teplým. Hoci pitie pravých čajov zažíva svoje výslnie na jar a počas leta, keď sú zbery najčerstvejšie, môžeme si ich dopriať aj počas chladnejšieho obdobia.
Pod pojmom "čerstvý čaj" si väčšina ľudí predstaví čaj z čerstvej mäty alebo zázvoru, však? Čerstvosť čaju by sme si však mali spájať s niečím dôležitejším - s časom zberu čajového listu. Čerstvý znamená tohtoročný.
Doniesli sme pre vás čerstvé čaje z malebných gruzínskych záhrad. Spoznajte chuť zeleného Ilja alebo čierneho Marina Chakvi!
Leto sa ešte nekončí a ani možnosť pripraviť si skvelý ľadový čaj v pohodlí domova za skvelú cenu!
Z Matche sa dajú vykúzliť fantastické a chutné veci. Hodí sa na teplú aj studenú, sladkú aj slanú kuchyňu. Dnes vám ponúkneme recept na výborné a jednoduché muffiny, ktoré určite potešia ku kávičke, na raňajky či piknik.
Tradičná japonská riasa z rodu Undaria pinnatifida je potravinou, ktorú by ste určite mali zaradiť do vášho jedálnička.
Naším cieľom je, aby sme vám poskytli nielen čerstvé a kvalitné čaje, ale aj čaje čisté, bez zvyškov pesticídov či hnojív. Práve preto pre vás zavádzame pečate kvality.
Aj ten najlepší čaj môže pokaziť zlá príprava. Musíme teda vedieť, na čo by sme pri lúhovaní čaju nemali zabudnúť, na čo dať dôraz a čo si všímať.
Každý čaj je zložený z rovnakých chemických zložiek. Líšia sa len v množstve, v akom sú zastúpené. Ich množstvo ovplyvňuje spôsob pestovania čaju, geografické podmienky a spracovanie čaju. Jednou z techník pestovania je tienenie.
Japonsko je po Číne najznámejším a najväčším výrobcom čaju na svete. Špecializuje sa najmä na výrobu zelených čajov, ktorých tradícia siaha až do 9. storočia. Jedným z nich je aj Kabusé alebo Kabusecha.
Látky obsiahnuté v rastlinách môžu byť dôvodom, prečo je u čajíčkarov menšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
V druhej časti seriálu Prečo piť čaj? si povieme niečo o potešení, ktoré nám čaj môže priniesť a zistíme, prečo to tak je.
Dôvodov prečo piť čaj je toľko, že som sa ich rozhodla pre vás spracovať do niekoľkodielneho seriálu :) V prvom si povieme niečo o povzbudzujúcich a uvoľňujúcich účinkoch čaju.
Ajurvéda je tradičná indická medicína, ktorá sa snaží harmonizovať telo a ducha. Medzi nástroje, ktoré používa na docielenie tohto súladu patria aj čaje. Jedným z nich je Yogi čaj.
Tradičná príprava čínskeho viacnálevového čaju v gaiwane na čajovom mori. Prvý nálev.
Catering Čajovňa Čarovňa ponúka cateringové služby s pravým čajom, nečajom a vodnými fajkami. Na základe požiadavok klienta sa postará o kompletný servis s vybranou paletou čajov, vodných fajok s rôznymi druhmi tabakov, zabezpečí temat