Tienené čaje – prečo nám prospievajú?
Každý čaj je zložený z rovnakých chemických zložiek. Líšia sa len v množstve, v akom sú zastúpené. Ich množstvo ovplyvňuje spôsob pestovania čaju, geografické podmienky a spracovanie čaju. Jednou z techník pestovania je tienenie.Čo je to tienenie?
Tienenie je fáza pestovania čaju pre zberom, keď sa zamedzí prenikaniu slnečných lúčov svietiacich na čajové lístky. V praxi to vyzerá tak, že sa nad čajovými krami postavia konštrukcie, na ktoré sa potom pripevnia čierne plachty, cez ktoré prenikne len určité množstvo lúčov, ktoré sa dá regulovať ukladaním ďalších vrstiev plachiet (zvykne sa zamedziť až do 90% lúčov). Tienenie môže trvať rôzne dlhé obdobie, v priemere 10 – 20 dní. Spôsobí, že sa niektoré látky v čaji začnú koncentrovať.
Aké látky sa v čaji koncentrujú počas tienenia?
Zamedzením slnečných lúčov sa začne produkovať mnohonásobne viac chlorofylu, ktorý prijíma slnečnú energiu, pretože sa rastlina snaží pohltiť čo najviac svetla z toho, čo jej zostalo. Vďaka tomu sú lístky prenikavej tmavozelenej farby, sú tenšie a širšie.
Okrem chlorofylu sa zvyšuje aj množstvo aminokyselín, ktoré sa pri normálnom pôsobení slnečného svetla premieňajú na katechíny. Z nich je najznámejšia aminokyselina L-Theanín, ktorý zintenzívňuje „umami“ čaju, jeho sladkosť, a pôsosbí na centrálny nervový systém ako upokojenie. Zen budhisti práve preto po stáročia pijú tieto čaje, o ktorých je dokázané, že prinášajú pohodu, odbúravajú stres, stimulujú koncentráciu a zlepšujú kognitívne funkcie (učenie sa).
Ktoré čaje sa tienia?
Procesom tienenia prechádzajú tie najvzácnejšie a najkvalitnejšie sorty japonského zeleného čaju – Matcha, Gyokuro, Kabusé, niekedy Tamaryokucha a Kamairicha. Kvalitu viem spoznať podľa prenikavosti zelenej farby, ktorá je dôkazom procesu tienenia.
Tienené čaje nám okrem dodania energie vedia pomôcť aj s koncentráciou, učením sa a uvoľnením. Nielenže majú skvelé účinky, aj ich lahodná chuť plná „umami“ je dôvodom, prečo sú tak obľúbené a vyhľadávané.
Zdroj: https://www.aiya-america.com/blog/cat/educational/post/the-advantages-of-shade-growing-tea-for-matcha/
KÚPIŤ TIENENÝ ČAJ : Matcha, Gyokuro, Kabuse, Tamaryokucha