Maté? Káva Latinskej Ameriky!
"Sila kávového kofeínu, zdravotné účinky čaju a eufória čokolády v jednom nápoji,“ tak hovoria o maté pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky. Mnohé domorodé kmene Ameriky ho nazývali „nápojom bohov".Najviac maté sa konzumuje v Uruguayi, kde každý obyvateľ každoročne spotrebuje 10 kg! Hneď za ním maté najviac obľubujú Paraguayci, Ekvádorci, Bolívijčania, Brazílčania a Argentínčania. Argentína z neho urobila národný nápoj, ktorý sa zvykne zdieľať medzi sebou popíjaním zo spoločnej kalabasy na znak priateľstva (počas trvania covid-u si, dúfame, s týmto zvykom dali pauzu;)
ČO JE TO MATÉ?
Maté je vlastne list kerovitej rastliny cezmíny paraguajskej, ktorá je pôvodnou drevinou Južnej Ameriky. Jej lístky sa spracúvajú, sušia a predávajú vo forme sypanej čajovej drte. V chuti sa podobá priemernejšiemu zelenému čaju, ale má nenapodobiteľný, akýsi zadymený charakter, ktorý robí z maté MATÉ. Časom sa na ňom môžet stať ľahko závislí! Keď si ho raz obľúbite, nedáte už naň dopustiť.
PREČO JE DOBRÉ? ŠETRÍ PEŇAŽENKU, ČAS A ZLEPŠUJE ZDRAVOTNÝ STAV
Maté má mnoho výhod - zdravotných, ekonomických aj časových. pre zdravie: zvyšuje fyzickú výkonnosť, mentálnu aktivitu, zlepšuje pamäť, odstraňuje stres, navodzuje dobrú náladu zvýšenou hladinou dopamínu. Nabudzuje organizmus takým spôsobom, že sa cítime plní energie a zároveň pokojní. Obsahuje totiž podobné látky ako zelený čaj – antioxidanty (polyfenoly), vitamíny, ale aj rutín, výborný pre naše cievy, minerály ako fosfor, železo, zinok. Zlepšuje trávenie, zmierňuje alergie, posilňuje srdcovo-cievny systém. Zdravotné výhody sú nespočetné.
Okrem pozitívnych účinkov na zdravie však najmä dobre chutí. Pije sa na množstvo spôsobov: teplé, studené (tereré), maté s mliekom, s mätou, citrónovou trávou a pod. Je len na vás, ktoré si vyberiete.
Navyše, aj maté vysokej kvality a čerstvosti vie byť neskutočne lacné v porovnaní s pravými špičkovými čajmi! A to je potešiteľné, najmä v dnešnej dobe. Vyberajte si ale vždy také, ktoré viete, že je čerstvé (nie staršie ako rok) a ktoré nie je príliš drobivé - neobsahuje veľa malých čiastočiek. Ideálne by sa malo skladať z rovnomerne malých kúskov veľkosti cca 2mm, podobne ako vločky pre rybičky :) Je to dôležité najmä pre dobrú chuť a naznačuje jeho dobrú kvalitu.
A napokon - časová výhoda. Je neskutočne ľahké a rýchle si ho pripraviť!
AKO SI HO PRIPRAVIŤ?
Tradične sa pije z drevených kalabás, nádob podobných malým zdreveneným tekvičkám. Pochádzajú z pôvodných stromov rastúcich v južnej Amerike, v angličtine nazývaných calabash. Existujú však aj keramické alebo kovové kalabasy. Čaj sa z nich sŕka pomocou bombily, kovovej alebo drevenej slamky so vstavaným sitkom na ponorenom konci, vďaka čomu nie je potrebné žiadne cedenie a aj popíjanie čaju je veľmi jednoduché. Viete si ho spraviť rýchlo kedykoľvek a kdekoľvek, či doma, v práci, na cestách.
Obyvatelia Latinskej Ameriky si kalabasu plnia čajom až do dvoch tretín a potom zalievajú vodou s teplotou 70-80°C. Opakovane ho zalievajú, pretože si dlho zachová chuť a popíjajú celý deň. Dodáva im množstvo energie, keďže podobne ako káva obsahuje kofeín.
Ešte stále váhaš, či je to pre teba? Jasné, že je! Vyskúšaj a uvidíš!
KÚPIŤ MATÉ
KÚPIŤ KALABASU A BOMBILLU
zdroj:
https://bebrainfit.com/yerba-mate-benefits/