Ako si správne lúhovať čaj
Aj ten najlepší čaj môže pokaziť zlá príprava. Musíme teda vedieť, na čo by sme pri lúhovaní čaju nemali zabudnúť, na čo dať dôraz a čo si všímať.Iste viete, že pri príprave espressa je veľmi dôležitá kvalita použitej vody. Nie je tomu inak ani pri príprave čaju. Pomáhajú nám na to všelijaké filtre na odstránenie kovov alebo iných častíc z vody, no ak filter nemáte, môžete si jednoducho kúpiť kvalitnú stolovú vodu, ktorá zaručí plnosť chuti čaju. Dôležitá je aj obyčajná čistá kanvica. Pokiaľ v nej máte vápenaté usadeniny, nasypte do kanvice lyžičku kyseliny citrónovej a nechajte zovrieť. Po zovretí kanvicu vypláchnite a bude žiarivo čistá J Je to oveľa jednoduchšie ako práca s octom, ktorý nie je až taký silný a navyše budete všade cítiť ocot.
Druhý bod – bod varu. Vodu by ste nemali opakovane ani príliš dlho prevárať. Stačí, aby dosiahla bod varu a treba ju odstaviť. Ničí to jej chuťový profil, a teda aj chuť čaju.
Teplota vody – už ste počuli niekoho povedať, že mu nechutí zelený čaj? Nezalieval ho náhodou 100°C vodou? Často sa stretávam s ľuďmi, ktorí vôbec netušia, že zelený čaj v žiadnom prípade nemôžu zaliať vriacou vodou. Taký nálev bude horkokyslý, spálený, bez chutí, ktoré by pri lúhovaní pri správnej teplote vody dostal. Vriacou vodou môžeme zalievať len pu-ehr, na čierny čaj a oolong odporúčame 90-95°C, biely, zelený a žltý čaj zalievajte 80-85°C vodou. Nečaje ako bylinky, rooibos, tuarég, zmesi korenia väčšinou môžu byť zalievané vriacou vodou, koreniny sa môžu aj nechať povariť, prípadne dochutiť mliekom a cukrom.
Ďalšou dôležitou vecou je dĺžka lúhovania. Tá závisí od množstva použitého čaju a objemu čajníka. Štandardne pripravujeme jednonálevové čaje (ktoré zalievame len 1x) v objeme 450 ml a 6 – 8 g čaju, a viacnálevové čaje podľa čajníka, 150 – 300 ml (4 – 6 g čaju). Jednonálevový čierny a biely čaj lúhujeme 2-3 min, zelený a žltý 1,5 – 2,5 min, pu-ehr a oolong 2-4 min. Viacnálevové čaje v menších čajníkoch lúhujeme kratšie (30 s – 1,5 min), vo väčších čajníkoch o chvíľu dlhšie (1 – 2,5 min). Oolongy a pu-ehry môžeme lúhovať dlhšie, zatiaľ čo na zelený, biely, žltý a čierny čaj dávame väčší pozor J
Cedenie čaju. Pri cedení čaju dávame pozor, aby sme preliali čaj až do poslednej kvapky a nenechali lístky, z ktorých ešte budem pripravovať ďalší nálev, plávať vo vode. Zničilo by nám to ďalšie nálevy.
Nech sú všetky vaše pripravené čaje chutné a príjemné :)