Ako si správne lúhovať čaj
Aj ten najlepší čaj môže pokaziť zlá príprava. Musíme teda vedieť, na čo by sme pri lúhovaní čaju nemali zabudnúť, na čo dať dôraz a čo si všímať.Voda, základ života
Iste viete, že pri príprave kávy je veľmi dôležitá kvalita použitej vody. Nie je tomu inak ani pri príprave čaju. Pomáhajú nám na to všelijaké filtre na odstránenie kovov alebo iných častíc z vody, no ak filter nemáte, môžete si jednoducho kúpiť kvalitnú stolovú vodu s max. mineralizáciou do 150mg/l, ktorá zaručí plnosť chuti čaju. Dôležitá je aj obyčajná čistá kanvica. Pokiaľ v nej máte vápenaté usadeniny, nasypte do kanvice lyžičku kyseliny citrónovej a nechajte zovrieť. Po zovretí kanvicu vypláchnite a bude žiarivo čistá. Je to oveľa jednoduchšie ako práca s octom, ktorý nie je až taký silný a navyše budete všade cítiť ocot.
Bod varu
Druhý bod – bod varu. Vodu by ste nemali opakovane ani príliš dlho prevárať. Stačí, aby dosiahla bod varu, ak si želáte 100°C. Ak menej, nemusíte ju prevariť, pokiaľ ide už o filtrovanú vodu. Prílišným varom sa ničia minerály, a teda aj chuť čaju.
Teplota vody
Teplota vody – už ste počuli niekoho povedať, že mu nechutí zelený čaj? Nezalieval ho náhodou 100°C vodou? Často sa stretávam s ľuďmi, ktorí vôbec netušia, že zelený čaj v žiadnom prípade nemôžu zaliať vriacou vodou. Taký nálev bude horkokyslý, spálený, bez chutí, ktoré by pri lúhovaní pri správnej teplote vody dostal. Vriacou vodou môžeme zalievať len pu-ehr, na čierny čaj a oolong odporúčame 100°C, biely a žltý kvalitný 90-100°C, zelený čaj zalievajte 80-85°C vodou. Nečaje ako bylinky, rooibos, tuarég, zmesi korenia väčšinou môžu byť zalievané vriacou vodou, koreniny sa môžu aj nechať povariť, prípadne dochutiť mliekom a cukrom.
Lúhovanie
Dĺžka lúhovania závisí od množstva použitého čaju a objemu čajníka. Štandardne pripravujeme jednonálevové čaje (ktoré zalievame len 1x) v objeme 450 ml a 6 – 8 g čaju, a viacnálevové čaje podľa čajníka, 150 – 300 ml (4 – 6 g čaju). Jednonálevový čierny a biely čaj lúhujeme 2-3 min, zelený a žltý 1,5 – 2,5 min, pu-ehr a oolong 2-4 min. Viacnálevové čaje v menších čajníkoch lúhujeme kratšie (30 s – 1,5 min), vo väčších čajníkoch o chvíľu dlhšie (1 – 2,5 min). Oolongy a pu-ehry môžeme lúhovať dlhšie, zatiaľ čo na zelený, biely, žltý a čierny čaj dávame väčší pozor.
Cedenie
Cedenie čaju. Pri cedení čaju dávame pozor, aby sme preliali čaj až do poslednej kvapky a nenechali lístky, z ktorých ešte budem pripravovať ďalší nálev, plávať vo vode. Zničilo by nám to ďalšie nálevy.
Napokon je dôležitý samotný čaj - ale ten už viete, kde kúpite. Nech sú všetky vaše pripravené čaje chutné a príjemné :)


