Čajové poklady Gruzínska
Doniesli sme pre vás čerstvé čaje z malebných gruzínskych záhrad. Spoznajte chuť zeleného Ilja alebo čierneho Marina Chakvi!Kedysi bolo Gruzínsko obrovským producentom čaju - pestoval sa tam čaj prakticky pre celú ZSSR a čajové plantáže zaberali až jednu tretinu krajiny! Dnes je však všetko úplne inak. Z pôvodnej ročnej produkcie 120 000 ton sa dnes vypestuje už len 5 000 ton čaju. Pôvodné oblasti plantáží sú dnes opustené a zarastené papradím. Avšak stále sa nájdu skvelé a príjemné záhrady podčiarknuté sympatickou atmosférou, ktorú vám vytvorí každý Gruzínec, ktorého navštívite. Sú veľmi pohostinní a nenechajú vás odísť bez dobrého jedla, čaju a... pálenky.
V Gruzínsku sa čaj pestuje v oblasti medzi Čiernym morom a Malým a Veľkým Kaukazom. Sú to oblasti nachádzajúce sa väčšinou vo výške 200 - 1000 m n.m., jedine oblasť pri meste Kutaisi je položená vyššie a čajovník sa v nej pestuje aj vo výške 1200 m n.m. Tie najlepšie čaje pochádzajú z vysokohorskej oblasti mesta Kutaisi, Guria je zase najväčším producentom. Čaje, ktoré sme pre vás tento rok nakúpili pochádzajú z meste Chakvi od pána Marinu a od pána Ilju.
Marina Chakvi je čierny čaj zo záhrady čajového farmára Mariny. Pozostáva z dlhých, jemne skrútených lístkov hnedej farby a sladkej medovej vône. Po zaliatí čaju, odporúčame 90°C, dostaneme oranžový medový nálev s chuťou zrelého manga.
Podobne, zelený čaj od pána Ilju je tvorený dlhšími, ale trošku menšími, jemne skútenými lístkami s vegetálnou vôňou a jemným náznakom čokolády. Použili sme 80°C vodu a dostali žiarivý, zelenožltý nálev lahodnej chuti.
Ochutnajte nevídané tohtoročné zbery z Gruzínska a preneste sa nachvíľu do tento príjemnej čajovej krajiny!