Prečo piť čaj I: Povzbudenie i uvoľnenie
Dôvodov prečo piť čaj je toľko, že som sa ich rozhodla pre vás spracovať do niekoľkodielneho seriálu :) V prvom si povieme niečo o povzbudzujúcich a uvoľňujúcich účinkoch čaju.Čaj obsahuje viacero látok ovplyvňujúcich centrálnu nervovú sústavu. Medzi najviac zastúpené patrí kofeín (teín), teofylín, teobromín a L-Theanín. Prvé tri látky sú alkaloidy, ktoré nás pozvzbudia, zatiaľ čo Theanín je aminokyselina s veľmi zaujímavým psychoaktívnym účinkom.
TEÍN má rovnaké chemické zloženie ako KOFEÍN, no do doby, keď sa nevedelo, že ide o rovnakú molekulu, sa nazýval teín. Podiel tejto látky v suchom čaji je do 7 %, priemerne 4 – 4,5 %. V jednej 200 ml šálke čaju nájdeme 60 mg kofeínu, čo sa rovná polovici šálky kávy. Čaju však väčšinou vypijeme väčšie množstvo.
PREČO MÁ TEDA ČAJ INÝ POVBUDZUJÚCI ÚČINOK AKO KÁVA?
Je to tým, že kofeín v čaji je naviazaný na iné látky ako v káve. Zatiaľ čo v káve je to kyselina chlorogenová, v čaji je kofeín viazaný na polyfenoly. Tie sú absorbované do tela pomalšie, cez črevá, zatiaľ čo kyselina cez žalúdok. Preto sa pri káve účinok dostaví veľmi rýchlo a v oveľa väčšej intenzite. Kávičkári majú potom sklon byť nervóznejší než čajomilci. Vďaka kofeínu máme zlepšenú psychickú činnosť, pamäť a dosahujeme fyzickú sviežosť.
TEOBROMÍN a TEOFYLÍN sú látky podobné kofeínu. Ich zdrojom je napríklad aj surové kakao. Teofylín uvoľnuje hladké svalstvo dýchacích ciest, čín uľahčuje dýchanie a stimuluje frekvenciu aj silu kontrakcií srdca. Teobromín má mierny močopudný účinok, čím zlepšuje prietok krvi a znižuje tak krvný tlak.
L-THEANÍN je aminokyselina, ale iného typu ako bežné aminokyseliny, stavebné látky bielkovín. Pôsobí psychoaktívne, zvyšuje tvorbu mozgových alfa vĺn, ktoré sú spájané s uvoľňovaním napätia. Zvyšuje hladinu neurotransmitéru GABA (kyselina gama-aminomaslová), ktorá má tlmivý účinok, teda opačný ako kofeín. Chráni neuróny pred poškodením, zjasňuje myšlienky a odstraňuje zmätenosť (Laura Steenbergenová, Lorenza Colzatoová a ich kolegovia z holandských a nemeckých výskumných ústavov). Spolu s kofeínom má pozitívny vplyv na učenie, pamäť a všetky kognitívne funkcie.
Celkovo teda môžeme zhrnúť, že zatiaľ čo kávičku si vychutnáme a povzbudí nás, čaj má aj efekt opačný, ktorý prispieva k celkovej pohode a harmónii. To je jeho "tajná ingrediencia", v ktorej sa ukrýva jeho kúzlo. Tak neváhajme a začnime ďalší deň s dobrým čajom!
Prejdite na nasledujúci diel seriálu Prečo piť čaj II.
Zdroj:
Karel Valter: Vše o čaji pro čajomily. Praha 2012.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182482
https://www.healthline.com/nutrition/stimulants-in-tea#section1