Sprievodca japonských čajov
Japonsko je bohatý svet rôznorodých zelených čajov. Na pohľad vyzerá väčšina z nich rovnako. Aký je v nich rozdiel, ktorý si vybrať a prečo?Bancha, Kukicha, Genmaicha, Matcha - čo to je?
Japonský čaj sa zbiera najmä na jar, no množstvo farmárov opakuje zber ešte po cca 45 dňoch (druhý zber) a niektorí aj neskôr. Neskôršie zbieraný čaj sa označuje ako bancha (doslovný preklad "zber"), preto ide o čaj s väčším a hrubším listom ako vidíme na fotke. Ostatné názvy pomenúvajú niektoré časti čaju v japončine, ako napríklad "kuki" v slove kukicha (stonky), iné zase spôsob spracovania (kabu - tieniť a z toho tienený čaj "kabusé").
Bancha
Čaj ktorý nesie názov bancha, teda "zber", môže mať stále rôzne kvality aj podoby. Štandardne ide o čaj z neskoršieho zberu, teda od polky júla, resp. začiatku Augusta až do Októbra (Sanbancha - Yonbancha - 3. - 4. zber). Stretli sme sa už s veľmi odlišnými kvalitami Banche, preto vyberáme to najlepšie čo sme každoročne našli, konkrétne z farmy v Uji - Bancha Uji. Bancha je vhodná svojou silou, chuťou aj cenou na každodenné a celodenné popíjanie. Nie je tak silná ako tienené čaje, obsahuje menej kofeínu, pretože kofeín sa kumuluje viac v mladších a v tienených lístkoch. Chuťovo je jemná (oproti silnejšiej fukamushi senchi alebo gyokure) a môže sa zalievať aj vyššou teplotou vody, až do 90°C. Nezvykne sa opakovane zalievať. Je vhodná aj pre tehotné ženy. Obsahuje množstvo fluoridu a minerálov. Viac o príprave na konci článku.
Kukicha
Doslovný preklad slova "kuki - cha" je stonkový čaj. Tento japonský čaj vzniká sortovaním čaju po spracovaní, ktorý sa rozdelí sa na lístky, stopky, stonky a rôzne iné časti. Listové časti sú Sencha, stonkové sú kukicha. Kukicha vyniká jemnou chuťou a menej zelenými tónmi, je však chuťovo veľmi príjemná a ľahká. Obsahuje menej kofeínu, keďže ten sa kumuluje v listoch. Vďaka tomu je vhodná aj na podvečerné popíjanie. Obsahuje celkom dosť aminokyseliny L-Theanín, lebo práve stonky majú veľký obsah tejto zlúčeniny. Vďaka tomu zvyšuje koncentráciu a pokojné sústredenie.
Genmaicha
Genmaicha je zmes čajových lístkov s praženou ryžou. Človek by to nepovedal, ale druhov praženej ryže môže byť tiež viac a chuť čaju to veľmi ovplyvní. Nám najviac zachutila Genmaicha bez otvorených pukancov ryže (bielych častí), pretože pražené neotvorené zrnká ryže dodávajú Genmaichi príjemný orieškový charakter, značne odličný od bielych častí, ktoré sú viac burizónové. Rovnako konkrétny zelený čaj, s ktorým je ryža miešaná, môže mať rôzne kvality, preto nie je Genmaicha ako Genmaicha. Niekedy sa mieša aj s lístkami Gyokura, kedy je oveľa sladšia - nazývame ho Gyokuro Genmaicha. Štandardne sa mieša s Banchou, no u nás máme v ponuke zmes so Senchou, ktorá je kvalitnejšia a chuťovo intenzívnejšia ako neskorší zber čaju.
Matcha
Matcha je zelený čaj mletý na jemný prach - môže mať rôzne kvality a viac sa o nej dozviete v samostatnom článku.