Označovanie čajov
Klasifikačná stupnica kvalitatívnych tried čiernych čajov sa riadi podľa normy ISO 6078. Výrobné druhy čaju sa podľa ISO 6078 rozdeľujú podľa celistvosti čajových listov takto:
Listové čaje - Leafs
Lámané čaje - Brokens
Čajová drť - Fannings
Čajový prach - Dust
LISTOVÉ ČAJE sa delia podľa kvality a pomeru mladých a starých listov:
Flowery Orange Pekoe obsahuje veľké množstvo púčikov - tipsov a dobre zvinutých mladých listov a stopiek. Je to prvotriedny, lahodný čaj.
Orange Pekoe obsahuje veľký podiel mladých, dlhých a úzkych lístkov plus malé množstvo stopiek a hrubších listov, aj toto je veľmi kvalitný nápoj.
Pekoe je čaj strednej kvality, obsahuje väčšie, staršie lístky strednej veľkosti.
Pekoe Souchong obsahuje väčšie listy. Má drsnú chuť a kvalita je horšia.
Souchong je čaj z väčších, starších lístkov, nedostatočne zvinutých a fermentovaných.
Congu je z veľkých listov a horšej kvality.
ZLOMKOVÝ (lámaný) čierny čaj sa delí podobne:
Broken Orange Pekoe obsahuje mladé, dobre zvinuté lístky, stopky a púčiky. Nie je v ňom drť a prach.
Broken Pekoe sa skladá z drobných lístkov a väčšinou neobsahuje púčiky. Ide o čaj strednej kvality.
Broken Pekoe Souchong je zložený z úlomkov zle zvinutých, veľkých a hrubých listov. Farbu má sivastú, chuť drsnú.
ČAJOVÁ DRŤ vzniká po vyfúkaní prachu a nečistôt.
PRACHOVÝ čaj je nejmenej kvalitný čaj, väčšinou sa spracúva do tabuliek.
Orange Pekoe
Čaj, zozbieraný z čajového kríka má rôznu kvalitu. Záleží na tom, z ktorej časti čajovej vetvičky je zozbieraný. Najkvalitnejší čaj je na vrchole vetvičky a jeho kvalita postupne klesá po kríku dole. Zbiera sa obvykle prvých 6 až 8 listov, na Cejlóne sa zbierajú maximálne 4 listy a pupen. Najjemnejší a najkvalitnejší čaj je ten, ktorý obsahuje vysoké percento vrcholového listového pupeňa, tzv. tipsu a čaje z prvého listu pod pupeňom. Listový pupeň, ktorému sa hovorí kvetinový pupeň v sebe sústreďuje na minimálnej ploche zárodok budúceho čajovníkoveho listu. Listové pupene sú celé striebristo-biele a pokryté bielymi chĺpkami. Podľa spôsobu spracovania si môžu tento vzhľad ponechať až do hotového výrobku. Nazývajú sa biele alebo striebristé pupene. Najviac cenných látok obsahujú mladé listy čajovníka. Pri fermentácii pôsobením šťavy z čajových listov tieto pupene menia farbu zo striebristo-bielej na zlatistú. Vtedy sa nazývajú zlatisté tipsy.
Aby sme mohli poznať kvalitu čaju a nemuseli sme ho ochutnať, v Číne zaviedli stupnicu kvality čaju. Je to vlastne klasifikácia, ktorá sa skladá z veľkých začiatočných písmen a po prečítaní sa dozvieme z akých listov je čaj vyrobený. V každom štáte výrobcovia sami určujú počet listov, ktoré dajú do jednotlivých kategórií. Berte preto uvedené počty listov orientačne. Mali by sme tiež vysvetliť pôvod skratiek: slovo Orange je v tejto terminológii myslené jako „kráľovský", podľa holandského orangien, čo je názov kráľovského paláca. Slovo Pekoe vzniklo zložením dvoch čínskych slov: Pek je v čínštine biely, striebristý a Ho znamená vlas. Tak vlastne slovo pekoe môžme preložiť jako striebristý vlas. Flowery je anglické slovo a znamená kvetový. Je to označenie listového pupeňa - tipsu.
Nasledovná klasifikácia platí iba pre čierny čaj. Kvalitatívna terminológia zelených čajov je odlišná.
1. Flowery Orange Pekoe (FOP) - najakostnejší čaj zo zlatistého tipsu a prvých listov
2. Orange Pekoe (OP) - prvé a druhé čajové listy zmiešané s obsahom zlatistých listových
čajových pupeňov.
3. Pekoe (P) - druhé a tretie čajové listy, strednej kvality
4. Pekoe Souchong (PS) - z tretieho až šiesteho listu od špičky čajových výhonkov
Tieto výrobné druhy čierneho čaju sa ďalej triedia podľa
uvedených medzinárodných klasifikácii takto:
1. Leafs (listové čaje)
SFTGFOP - Super Fine tippy golden Flowery Orange Pekoe
FTGFOP - Fine tippy golden Flowery Orange Pekoe
TGFOP - Tippy golden flowery orange pekoe
GFOP - Golden flowery orange pekoe
FOP - Flowery orange pekoe
OP - Orange pekoe
FP - Flowery pekoe
P - Pekoe
2. Brokens (lámané čaje)
FTGBOP - Flowery Tippy golden broken orange pekoe
TGBOP - Tippy golden broken orange pekoe
GBOP - Golden broken orange pekoe
TBOP - Tippy broken orange pekoe
GBOP - Golden broken orange pekoe
FBOP - Flowery broken orange pekoe
BOP - BROKEN ORANGE PEKOE
BP - Broken pekoe
BPS - Broken pekoe souchong
PS - Pekoe souchong
S - Souchong
BM - Broken mixed
BT - Broken tea
3. Fannings (čajové drte)
TGOF - Tippy golden orange fannings
GOF - Golden orange fannings
FBOPF - Flowery broken orange pekoe fannings
FBOP - Flowery broken orange fannings
FOF - Flowery orange fannings
OF - Orange fannings
OPF - Orange pekoe fannings
BPF - Broken pekoe fannings
PF - Pekoe fannings
FF - Flowery fannings
F - Fannings
BMF - BROKEN MIXED FANNINGS
4. DUST (čajový prach)
BOPD - Broken orange pekoe dust
PD - Pekoe dust
D - Dust
FD - Fine dust
CD - Churamoni dust
RD - Red dust
Ďalšie triedenie
U indických čajov Nilgiri, Darjeeling a Assam sa pri klasifikácii čaju môžete stretnúť s inou klasifikáciou.
Napr. SFTGFOP1 FF znamená special fine tippy golden flowery orange pekoe 1 first flush. Z tohoto názvu musí byť jasné, že ide o vysoko kvalitný až výnimočný čaj s údajom o tom, že bol zbieraný v rámci prvého zbierania, pričom termín je pre každú oblasť v Indii individuálny. Čajový producenti tieto údaje uvádzajú niekedy s patričnou hrdosťou a pýchou. Často sa hovorí o tom, že čím je dlhší názov, tým je čaj kvalitnejší. Ďalším údaj o čaji, s ktorým sa stretávame je údaj o oblasti kde bol čaj zozbieraný a s názvom záhrady, kde vyrástol. Používajú sa aj iné skratky, ktoré v ISO 6078 nenájdeme. Väčšinou ide o názvy, ktoré klasifikácia ďalej rozvádza. Napríklad u Cejlónskeho čaju sa používa skratka EX. SP. Alebo EX. SP!! (Extra Special) znamená, že čaj bol upravovaný špeciálnou technológiou, typickú pre danú oblasť. Tieto recepty na spracovanie čaju sú prísne strážené.