Japonsko
HISTÓRIA ČAJU V JAPONSKU:
Do Japonska sa čaj dostal z Číny okolo r. 700 n.l. Počas obdobia Nara (710-794 n.l.) bol čaj exkluzívnym tovarom, dostupný len v malom množstve pre najvyššie vrstvy obyvateľstva – šľachticov a duchovenstvo, ktorí ho pili ako liek.
Počas obdobia Kamakura (1192-1573) priniesol Eisai, zakladateľ japonského zenového budhizmusu priniesol z Číny tradíciu spracovania čaju drvením. Po tomto období sa pestovanie čajovníka v Japonsku rozšírilo, najmä pri meste Uji v prefektúre Kyoto a pri chráme Kozan-ji severozápadne od Kyóta.
V období Muromachi (1333-1573) získal čaj popularitu medzi všetkými vrstvami obyvateľstva. Obyvatelia Japonska usporiadavali veľké čajové posedenia, na ktorých hrávali hru, ktorej základom bolo uhádnuť meno a pôvod čaju.
V rovnakom období sa sa začali usporiadavať aj uhladenejšie druhy čajových spoločenských združení inšpirované jednoduchosťou učenia Zen. Dávali dôraz na etiketu (spôsoby) a duchovný ráz. V tomto prípade sa stretávalo len malé množstvo ľudí v malej miestnosti, kde hostiteľ pripravoval čaj pre svojich hostí, čím sa posedenie stalo oveľa osobnejším. Práve tu sa objavujú korene čajového obradu Cha no yu.
HLAVNÉ DRUHY JAPONSKÉHO ČAJU:
V Japonsku sa pestuje najmä ZELENÝ ČAJ. Ostatné druhy čaju sú skôr raritou. Predstavíme si teda základné druhy japonských zelených čajov, ktoré sa od seba líšia spôsobom pestovania, spracovania a oblasťou pôvodu.
- SENCHA
Sencha je najbežnejší druh japonského čaju. Z japončiny by sme slovo „sencha“ preložili ako „pražený čaj“. Praženie patrí k starším tradičnejším metódam spracovania čaju, ktoré sa do Japonska rozšírili z Číny. V dnešnej dobe sa už väčšina čajov typu Sencha namiesto praženia naparuje, čo je jedným z prvých krokov spracovania čaju, ktorý v čajových lístkoch zastavuje proces oxidácie (často nazývaný fermentácia).
Sencha je známa svojou chutnou sladkosťou, miernou trpkosťou a kvetinovotrávovou arómou. Kvalita čaju Sencha závisí od pôvodu, obdobia zberu a spôsobom spracovania lístkov. Prvé jarné zbery (zvyčajne prebiehajú v apríli a v máji) sa považujú za najkvalitnejšie. Čaj z tejto produkcie je sýtozelenej farby, má silnú arómu s výraznou sladkosťou. Po dlhom období zimy je čajovník plný výživných látok, najmä aminokyselín, cukru a katechínu.
- KABUSÉ
Kabusé je tienená Sencha - čaj z kvalitných lístkov prvého zberu, ktorý bol pred zbieraním tienený počas niekoľkých dní. Vďaka tomu má sladšiu chuť, zelenšiu farbu a umami.
- GYOKURO
Gyokuro sa považuje za najvyššiu kvalitatívnu triedu japonského zeleného čaju. Vyrába sa len z prvozberových lístkov. Špeciálne spracovanie tohto čaju mu dáva sladkú, lahodnú chuť a sviežu kvetinovotrávovú arómu. Sladkosť Gyokura je zapríčinená veľkým množstvom tanínu. Ten sa v čaji vytvára tienením čaju počas 20 dní, kedy sa suší na slnku.
- BANCHA
Bancha znamená „bežný čaj“ a je to vlastne nižšia sorta čaju Sencha, ktorá sa zbiera počas druhého a tretieho zberu v lete a na jeseň. Zvyčajne sa skladá z väčších lístkov a vyšších častí stonky, ktoré sa nepoužívajú pri výrobe Senchi. V porovnaní so Senchou je Bancha menej aromatická a viac trpkastá. No napriek tomu si v Japonsku užíva popularitu vďaka svojej silnej chuti, vďaka ktorej výborne chutí s jedlom.
- KUKICHA
Kukicha je známa ako „stonkový čaj“. Skladá sa zo zmesi lístkov a stoniek, ktoré sa pri výrobe Senchi ani Gyokura nepoužívajú. Čo sa týka chuti, je ľahká, osviežujúca a jemne sladká. Typická je pre ňu svieža trávová aróma.
- HOJICHA
Hojicha sa vyrába prudkým pečením Banchi alebo Kukichi. Výsledkom je chutný čaj s osviežujúcou praženou chuťou a takmer žiadnou trpkosťou. Narozdiel od ostatných japonských čajov má jej nálev červenohnedú farbu. Obsahuje menej teínu, a tak je výborným čajom vhodným na pitie po večeri.
- GENMAICHA
Genmaicha je druh Banche/Senche s praženou hnedou ryžou (genmai). Ryža čaj ozvláštňuje jemne oriešovou chuťou. Vďaka jemnej chuti a nízkému množstvu teínu je tiež vhodná na povečerné popíjanie.
- MATCHA
Matcha je zelený obradový japonský čaj, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou japonskej kultúry. Spracované čajové lístky sa melú na veľmi jemmný prášok na japonských kamenných mlynoch. Jeho tradičná príprava Cha no yu zahŕňa našľahanie čaju pomocou bambusovej metličky chasen v keramickej miske chawan. Vzniká prenikavo zelený nápoj s jemnou svetlozelenou penou. Keď je kvalita Matche vysoká, je veľmi výživná, prospešná pre zdravie a má množstvo kofeínu.
- TAMARYOKUCHA
Tamaryokucha a Kamairicha pomenúvajú rovnaký typ japonského čaju, s tým rozdielom, že "kamairi" zvýrazňuje proces praženia pri tomto type čaju. Čaj typu Tamaryokucha môže byť niekedy spracovaný aj bez pečenia, preto sa môžeme stretnúť aj s názvom čaju Tamaryokucha, ktorý nie je "kamairi" - pražený.