Taiwan
Taiwan sa ako čajová oblasť zaraďuje do čínskej južnej provincie.
My mu však priraďujeme samostatnú kategóriu, pretože čaj z tejto oblasti je špecifický a odlišný od čínskych čajov - má svojskú, charakteristikú chuť danú pre svoju oblasť.
Najvýznamnejšia oblasť pestovania čaju sa nachádza v centrálnej časti Taiwanu. Produkujú sa tu zelené, červené čaje a oolongy. Najpreslávenejšia je oblasť hory Tung Ting, odkiaľ pochádza vynikajúci rovnomenný oolong, ktorý nájdete v našej čajovej ponuke. Medzi ďalšie výborné taiwanské oolongy, ktoré máte možnosť ochutnať, patrí aj Ali Shan, Bao Zhong Cui Yu z oblasti Wen Shan ako aj novinky Oriental Beauty (Dong fang Me Ren) a Cui Yu.
Jedným z kritérii podľa ktorých môžeme taiwanské oolongy rozdeliť je STUPEŇ OXIDÁCIE.
Ako vieme, oolong je typ čaju ktorý je "polofermentovaný", t.j. neprešiel celým procesom oxidácie (ako napríklad čierny čaj, ktorého stupeň oxidácie je 100%), ale len čiastkovým. Preto sa o oolongu hovorí ako o čaji medzi čiernym a zeleným druhom (zelený čaj ako jediný druh nepodstupuje proces oxidácie/fermentácie).
Uvedieme si teda stupeň oxidácie oolongov z našej ponuky:
Cui Yu: 20%-30%
Bao Zhong: 30%-40%
Ali Shan: 30%-40%
Oriental Beauty: 70%-80%
Tung Ting: 40% praženie
Oolong | % oxidácie |
Cui Yu | 20 - 30 |
Bao Zhong | 30 - 40 |
Ali Shan | 30 - 40 |
Orienta Beauty | 70 - 80 |
Tung Ting | 40 |
Čím viac je oolong fermentovaný, tým je farba sypaného čaju a aj nálevu tmavšia. Napríklad Oriental Beauty má nálev oranžovej farby stredne silnej intenzity, zatiaľ čo Cui Yu, najmenej fermentovaný oolong, má svetlozelený nálev podobný zeleným čajom. Aj samotný sypaný čaj Orietnal Beauty je skoro čierny, kým Cui Yu má zrolované lístky v tvare guličiek čerstvo zelenej farby.