Žltý čaj
Špeciálne oxidovaný čaj.
Žltý čaj vznikná nasledovným spracovaním čajových lístkov:
1) Zvädnutie a fermentácia: Lístky sa nechajú určitý čas zvädnúť, aby sa stali vláčne a mohli sa tvarovať. Okrem toho v nich začínajú prebiehať aj chemické reakcie ktoré ovplyvňujú výslednú arómu čaju. Lístky v tejto fáze strácajú určitú časť vody.
2) Vyhriatie: Zničenie fermentačných enzýmov.
3) Rolovanie: Tvarovanie listu do požadovaného tvaru.
4) Odpočinutie listu: Vlhký medziprodukt sa nechá odležať 5-72 hodín.
5) Sušenie: Pozvoľné sušenie počas 2-3 dní v silnejších vrstvách
6) Triedenie: Vytriedenie čaju podľa kvality listu.
Čaje sú menej bežne dostupné a vyrávbajú sa v menších množstvách, čo sa odráža aj na cene. Zvyčajne ide o čaje veľmi kvalitné. Vynikajúci je čínsky Meng Ding - "žlté výhonky spod hory Meng Ding".