Oolong
Čiastočne oxidovaný čaj (15-80%).
Oolong vznikná nasledovným spracovaním čajových lístkov:
1) Zvädnutie: Krátke, 10-20 minút na slnku.
2) Oxidácia: Ľahké pravidelné pomliaždenie v rotačných bambusových ale iných košoch (tzv. "práčkach"), kde sa lístky ručne prehadzujú, pretriasajú a nechávajú odstáť. Proces sa opakuje 2-4 krát.
3) Vyhriatie: Listy sa sprudka vyhrejú na 140 °C po dobu 5-7 minút.
4) Rolovanie: tvarovanie do nepravidelého guličkovitého tvaru.
5) Sušenie: horúcim vzduchom pri teplote 100°C.
6) Dosušenie pri nízkych teplotách.
7) Triedenie: Vytriedenie čaju podľa kvality listu.
Oolongy sa vyrábajú najmä v Číne a na Taiwane. Čínske sú zväčša menej fermentované (do 20 %), taiwanské môžu byť oxidované až do 80 %. Čím je čaj viac oxidovaný, tým má tmavší list, nálev a prenikavejšiu arómu. Ako veľmi je oxidovaný vieme zistiť podľa podielu hnedej farby na mokrom čajovom lístku.
Ochutnajte čínsky WuYi Rou Gui alebo taiwanský Ali Shan, šampanské medzi čajmi!