
Sencha je najbežnejší druh japonského čaju. Sencha je známa svojou chutnou sladkosťou, miernou trpkosťou a kvetinovotrávovou arómou. Kvalita čaju Sencha závisí od pôvodu, obdobia zberu a spôsobom spracovania lístkov. Prvé jarné zbery - ichibancha (začínajú v apríli) sú najkvalitnejšie. Čaj z tejto produkcie je sýtozelenej farby, má silnú arómu s výraznou sladkosťou. Po dlhom období zimy je čajovník plný výživných látok, najmä aminokyselín, cukru a katechínu. Chuť ovplyvňuje najmä dĺžka naparovanie - poznáme fukamushi (dlho naparované - nad 60s), chumushi (stredne dlho naparované - 30-60s) a asamushi (krátko naparované - do 30s) Senche. Hoci má dlhšie naparovaný čaj na vzhľad rozdrobenejší list, na chuti ani zdravotných benefitoch mu to neuberá.
Copyright © 2015 - 2023