Sencha je najbežnejší typ japonského zeleného čaju. Hoci máme pocit, že čaje Sencha poznáme, označenie "sencha" je relatívne široký pojem a jedna sencha sa od druhej môže veľmi líšiť v závislosti od viacerých faktorov. Doslovný preklad japonského slovíčka "sencha" znamená "lúhovaný čaj". Typické, ľahšie, tzv. asamushi senche sú známe svojou jemnou sladkosťou, miernou trpkosťou a kvetinovou arómou.
Kvalita čaju Sencha závisí od pôvodu, obdobia zberu a spôsobu spracovania lístkov. Všetky naše Senche sú z prvého jarného zbery - ichibancha sencha (začínajú sa v apríli), tzv. SHINCHA (shin - nový, cha - čaj). Čajový nálev z tejto produkcie je žiarovo zeleno-žltej farby, a môže mať kvetinovo-trávovú arómu s rôznou sladkosťou. Po dlhom období zimy je čajovník plný výživných látok, najmä aminokyselín a katechínov. Chuť aj vzhľad listu značne ovplyvňuje dĺžka naparovania lístkov: poznáme fukamushi (dlho naparované - nad 60s), chumushi (stredne dlho naparované - 30-60s) a asamushi Senche (krátko naparované - do 30s). Hoci má dlhšie naparovaný čaj na vzhľad rozdrobenejší list, na chuti ani zdravotných benefitoch mu to neuberá. Nálev je hustejší a kalný, no intenzívnejší v chuti.
Copyright © 2015 - 2024